Case Moesgaard Museum

Lys og skygger

Johan Ahrenfeldt arbejder tæt sammen med museets lysdesignere, mediedesignere og den eksterne lyddesigner om at få lys, lyd og billede til at smelte sammen til en helhed, der understøtter udstillingsarkitektens vision.

Det handler om at vælge de rette teknologier, fortæller lysdesigner Lasse Ugilt Sø: 
Vi projekterer egentlig meget sjældent på konventionelle lærreder, men bruger aktivt den stoflighed der er i at lave levende billeder på dele af scenografien. Billede og scenografi skal smelte sammen for, at det bliver magisk, og det sker i et tæt samarbejde mellem scenografen, mediedesigneren og os lysfolk. For eksempel har vi i ’RUS - Vikinger i Øst’ en interaktiv medieproduktion på en del af et stort vægprint. Her skal alt virkelig spille for, at det hele smelter sammen og fortællingen kommer til live.

Lys og billede arbejder sammen, og projektionen tilrettes live af mediedesigneren, så farver, vinkler mv. spiller optimalt sammen. Det er også mediedesigneren, der laver indholdet til projektionen.

Ifølge Lasse Ugilt Sø arbejder museets lysdesignere med skygger ligesom i teaterverdenen:– Både i udstillingsrummet og i montrerne arbejder vi lige så meget med skyggerne, som vi gør med lyset. Vi punktbelyser og laver stort set aldrig fladt ambient lys, som belyser det hele lige. Lyset skal skabe dybde i rummet.

Han bakkes op af kollega Torbjørn Strandborg Eriksen, som også trækker en parallel til billedkunsten: 
Man tager et sort rum og laver fokuspunkter, lægger lyset i nogle striber, der laver en bevægelse. Solstrejf på et vægprint for eksempel. Det er ligesom skagensmalerne, de gjorde det bare med penselstrøg, men det er den samme måde, vi arbejder med lys og skygge på.

De to lysdesignere er enige om, at arbejdet med lys er intuitivt. `Vi kan se, når det er forkert´, som de siger.

Kunde:
Moesgaard Museum
Opgave:
Lys og styring til permanent udstilling.
Løsning:
Komplet belysningspakke inkl. udstillingsbelysning og effektlys

Fra Moesgaards hjemmeside:
Moesgaard Museum har det arkæologiske ansvar for lokalområdet omkring Aarhus og har samtidig status af specialmuseum, hvilket vil sige, at arkæologerne på museet også varetager arkæologisk forskning i ind- og udland.

Kontakt os og hør mere


Vi vil rigtig gerne fortælle flere detaljer om løsningen.
Kontakt os, og hør mere om, hvordan vi også kan hjælpe dig.