Case Odense Teater

Zactrack sætter stemningen på Odense Teater

Alle lysdesignere på teatre kender udfordringen: Hvordan bevarer man dekorationslyset på scenografien, når skuespillerne og rekvisitterne skal belyses? Med Zactrack kan lysdesigner Simon Holmgreen fra Odense Teater pin pointe kunstnere og genstande og dermed fastholde stemningen på scenen.

Odense Teater har længe været på udkig efter et tracking system, som gav mulighed for at pinde kunstnere og rekvisitter ud på scenen. Og nu er valget faldet på Zactrack.

På teatret skaber lyset figuren. Som lysdesigner er jeg optaget af, hvordan jeg kan belyse skuespillerne, uden at ødelægge stemningen med frontlys – det kan jeg med Zactrack, fortæller Simon Holmgreen, lysdesigner på Odense Teater.

Han arbejder aktuelt med forestillingen Busters Verden, hvor Zactrack får premiere på Odense Teater. Med det nye trackingsystem har Simon Holmgreen fået sin egen tryllestav til at følge Buster Oregon Mortensen i hans trylleunivers:
En af scenerne foregår i en uhyggelig mose. Her arbejder vi med at skabe en doucet aftenstemning. Da vi bruger hele scenen, er det afgørende, at jeg kan pinde personer og genstande ud. Det er vigtigt, at vi ikke plastrer det hele til med lys, for så ville vi miste den slørede tusmørkestemning.
 

Det handler om at skabe et fokuspunkt, et løft af figuren, som sætter stemningen, og som publikum knap ænser:
Der er en af scenerne, hvor Busters lillesøster danser en lille balletsekvens. Her arbejder jeg med at skabe en slags spilledåsestemning, som når man vipper låget på en spilledåse, og en danserinde drejer rundt. Med Zactrack kan jeg sætte lys på balletdanseren og understøtte denne her stemning af poesi og magi.

Plug and play-tracking system Foto af Rico Feldfoss

Plug and play-tracking system

Plug and play-tracking system
 

Zactrack er et automatiseret trackingsystem, som gør det muligt at følge en person eller genstand på scenen med mange lamper.

Man placerer otte eller flere ankre (antenner) omkring det område, man ”tracker”, derudover placerer man fire sensorer (pucks) på gulvet. Systemet autokalibrerer nu ankre og sensorer ud fra, hvor de er placeret i forhold til hinanden. For at placere sine moving lights i 3D-rummet skal man blot lyse på sensorerne og gemme oplysningerne i systemet - det gøres med den medfølgende app og din lyspult. Herefter udstyrer man de personer eller genstande, der skal belyses med en tracker – og lyset følger nu trackeren, når man vælger det i sin programmering.

Gobo, som er forhandler af lysudstyr og systemdesign, har arbejdet med trackingsystemer de seneste 10 år, og de har solgt Zactrack til Odense Teater:
Odense Teater var på udkig efter en nem følgespot-løsning til moving lights til deres forestillinger, hvor de havde brug for at kunne følge kunstnerne på scenen på en mere kreativ måde. Vi havde Zactrack med på en messe sidste år – der så de det, og så ringede de for at høre, om vi ville komme og demonstrere det, fortæller Rasmus Sabroe, som har stået for salget af Zactrack til teatret.

Ifølge Rasmus Sabroe er Zactrack nemmere at sætte op end andre automatiserede følgespots: 
Med andre trackingsystemer sætter man det op manuelt, og man bruger meget tid på at kalibrere. Zactrack er selvkalibrerende, dvs. man trykker bare på en knap, og så er systemet oppe at køre.

Han bakkes op af Simon Holmgreen: 
Zactrack er hurtigt og nemt at sætte op, og det kunne også konkurrere på prisen med de andre trackingsystemer, som vi ellers havde kig på.

Tracker gemt i Buster Oregon Mortensens tryllehat

Simon Holmgreen er også glad for, at Zactrack kan skjules under tøjet - eller i Busters tryllehat: 
Mens andre trackingsystemer benytter infrarøde stråler, og dioderne derfor skal syes ind i tøjet, så de er synlige, så kører Zactrack på radiofrekvens og kan derfor ”kigge gennem tøj og vægge”.

Til forestillingen Busters Verden har Simon Holmgreen 9 moving lights, der fungerer som følgespots, placeret rundt om scenen, og det giver mange kreative muligheder, blandt andet kan man belyse skuespillerne bagfra, når de for eksempel skal stå i silhuet.

I Busters Verden er der imidlertid tag på scenografien, så her kan lysdesigneren ikke afprøve silhuet-lyset, men Simon Holmgreen glæder sig til at tage effekten i brug i kommende forestillinger: 
Når man laver lys forfra, bliver det fladt, med lys bagfra kan du give figuren kant – du kan skabe figuren på scenen. Det kan en almindelig lampe selvfølgelig også, men med Zactrack kan jeg pin pointe figuren og bevare stemningen på scenen.

Tid til at trylle med showlyset

Simon Holmgreen glæder sig også til at bruge Zactrack til det kommende Award Show, som Odense Teater afholder hvert år til jul:
Jeg er vant til at styre lyset på konferencieren manuelt, og det foregår hu hej vilde dyr, da konferencieren løber frem og tilbage og ind og ud af scenen. Det bliver fedt at kunne sige: nu får du den her tracker på - og så overlade resten til Zactrack. Så kan jeg bruge energien på at lave et lækkert showlys, griner Simon Holmgreen.

Til Awardshowet kan Odense Teater også bruge Zactrack til at styre lyden: 
– Fordi Zactrack genererer positionsdata og ved, hvor personerne står på scenen, er det muligt at flytte lyden rundt efter, hvor personerne står. Ved at bruge lydkontrol software som for eksempel Spacemap Go, L-ISA Immersive Hyperreal Sound, DS100 Soundscape Engine eller Flux Audio kan man i realtid skabe surround sound, som giver en hel eller holistisk lydoplevelse, fortæller Rasmus Sabroe.

Det lyder måske som trylleri – men Zactrack er lige så virkelig som Busters magi.

Faktaboks Foto: Kurt Henriksen

Faktaboks

Zactrack er udviklet, designet og produceret i Wien, Østrig.

Zactrack er det første tracking system i verden, som man nemt selv kan sætte op. Det kan tage mindre end 15 minutter fra systemet udpakkes, til man har afsluttet den automatiske kalibrering og er i gang med at benytte systemet til scenebelysning, lyd eller video.

Radio tracking trænger gennem scenematerialer som stof, tæpper, træ og gitterkonstruktioner og kan ligeledes trænge igennem effekter og vejr som direkte sollys, tåge, regn, sne, røg og fyrværkeri. Zactrack benytter Ultra Wide-Band (UWB) real time radio tracking technology. Systemet arbejder mellem 6.2 til 6.7 GHz frekvensområdet og med minimale signalstyrker.

Zacktrack sælges til teatre, turnerende musicals og shows samt forlystelsesparker. Zactrack har gennem 10 år været anvendt til nogle af de største events og venues i verden som Holiday on Ice, Circus Soleil og Disney.