Case Stadsteatern

Nu kan Romeo råbe Julie op på Stockholm Stadsteater

Når Stockholm Stadsteater igen slår dørene op for publikum, er det slut med lamper, som forstyrrer forestillingerne. Nye lamper fra Prolights har reduceret larmen til glæde for gæster, scenekunstnere og ansatte.

Det er intensiteten og nærværet, der er teatrets magi. Men den magi er svær at fastholde, når teaterlamperne larmer i baggrunden. Det har de nye Prolights Ra 3000Profile løst.

Og det er de glade for på teatret ved Sergels Torg.

– På Stockholm Stadsteater har vi 6-7 forskelige shows i løbet af ugen, der spænder fra musicals over rockkoncerter til teaterforestillinger – og lamperne skulle fungere til det hele. Udfordringen var at finde nogle lamper, som var tilstrækkeligt kraftfulde, men som ikke larmede. Det har vi fået med lamperne fra Prolights, fortæller Tobias Jaeger, lystekniker på Stockholm Stadsteater.

 

Intenst og farvemættet lys

I dag er de gamle halogen-lamper udskiftet med LED-lamper, og belysningsriggen over teatrets hovedscene udgøres blandt andet af 45 Prolights Ra 3000Profile-enheder, leveret af Gobo, som forhandler det italienske brand.

På Stockholm Stadsteater er man gået efter et naturligt lys med varme toner, selvom det giver et mindre output:

– Der er nogen, der foretrækker det kolde, kraftfulde lys, men vi gik efter de varme toner, som giver et mindre output, men dermed også et mere naturligt lys. Det er vigtigt på en teaterscene, hvor skuespillernes mimik skal stå så klart frem som muligt, fortæller Tobias Jaeger og uddyber:

– For et teater er lyskvaliteten afgørende vigtig. Vi vægtede et intenst og farvemættet lys snarere end et kraftfuldt lys. Og det fik vi med Prolights' lamper. For lysteknikerne på Stockholm Stadsteater var Ra 3000Profiles tekniske kunnen også en udslagsgivende faktor. For det drejer sig ikke kun om lyskvaliteten, men også om lampens optik:

– På teatret er det vigtigt, at lampens optik leverer en flot lyskegle på scenegulvet – og med lamperne fra Prolights står lyskeglen knivskarpt, siger Tobias Jaeger.

Gobo vandt lys-duel

Gobo, som har hovedsæde i Danmark og en afdeling i Sverige, og som er distributør af en række stærke europæiske brands, vandt i december 2019 sammen med fire andre distributører en rammeaftale om at levere lysudstyr til Stockholm Stadsteater over en treårig periode.

I marts 2020 inviterede teatret de 5 distributører til en test-konkurrence, en såkaldt shoot-out, hvor de forskellige løsninger blev målt op mod hinanden. Det blev Gobo som vandt lys-duellen med Prolights Ra 3000Profile.

Kærlighed til teatret

Medarbejderne hos Gobo har alle arbejdet som lysteknikere på teatre eller i eventbranchen. De forstår derfor de særlige krav, som scenekunsten stiller til lyssætning. Og de er alle drevet af en passion for at forbedre publikums oplevelser med scenekunsten via lyssætning.

Det gælder også Daniel Löfgren, som er ansvarlig for salg og support i Gobos afdeling i Sverige, og har stået for rådgivning og salg af scenelamperne til Stockholm Stadsteater:

– Jeg kommer fra eventbranchen, hvor jeg har arbejdet som lystekniker, og det er altid dejligt at arbejde med kolleger fra branchen så at sige. Teknikerne hos Stockholm Stadsteater var super professionelle og har et meget klart billede af, hvad de går efter. Og at kunne imødekomme deres ønsker var en stor tilfredsstillelse.

Gobos baggrund som lysteknikere inden for teaterverdenen gør dem også i stand til at tænke i drift og vedligehold.

– Mine kolleger i service-afdelingen var også meget glade for løsningen. For samtidig med at man kan bruge alle 45 lamper på én gang, er det store lamper med individuelle moduler, som det er nemt at servicere, fortæller Tobias Jaeger og uddyber:

– I det hele taget mærker man tydeligt, at Gobo kender alle hjørner af teaterverdenen – vi taler samme sprog, og det gør samarbejdet befriende nemt og lystfuldt.

Lamperne har været i drift siden september 2020, hvor man startede op på en forestilling, som skulle have haft premiere i december 2020, men som, ligesom teatrets andre forestillinger, er udskudt på grund af corona-pandemien. Så selvom teknikerne har taget dem i brug og arbejder med dem, venter lamperne stadig på at få premiere for en fyldt sal.

Og når det sker, kan Romeo råbe Julie op: 
– Nu er det kun støjen fra ventilationen man kan høre – men nu har jeg min ryg fri, siger Tobias Jäger med et grin.

Faktaboks

Lamper, der blev leveret til Stockholm Stadsteater

Gobo levererede 45 Ra 3000Profile-enheder til hovedscenens belysningsrig.

Prolights

Prolights har, siden virksomheden startede i Italien i 2001, udviklet sig til et anerkendt brand og leverer i dag lampeudstyr til en lang række teatre og tv-stationer over hele verden.

Om Ra 3000Profile

Producent: Prolights
• 1.000W LED Chip på 6.000K. Høj CRI, TLCI, R9, TM30 og lineær CTO.
• 25'000 lumen med en “flat-field” projection samt silent mode.  
• Indeholder både knivsystem og animationshjul.

Specifikationer

CRI: > 93 R9: 70 Øvrige: TLCI: 94; TM30-15RF: 89; TM30RG: 97 Ra 3000Profile er udviklet med de særlige specifikationer, der er påkrævet for teater- og studio-lys.